Versiunea română Magyar verzió English
Főoldal
Magunkról
Programjaink
Kiadványaink
Sajtószoba
Elérhetőség
 
Hírek és események
Egy évtizednyi Zöldövezet: a MOL Románia legrégebbi pályázati programja 1 millió euróval támogatott több mint 400 projektet 2015-12-18  

Egy évtizednyi Zöldövezet: a MOL Románia legrégebbi pályázati programja

1 millió euróval támogatott több mint 400 projektet

 

  • 10 éves a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közös kezdeményezése, a Zöldövezet program
  • A program keretében 424 környezetvédelmi projektet támogattak, összesen 4,83 millió lejjel
  • Több mint 171.000 gyermek és fiatal vett részt a támogatott projektek tevékenységeiben

 

2015. december 17-e, Kolozsvár - Tíz éve megszakítás nélkül működik a MOL Románia legrégebbi társadalmi felelősségvállalási programja, a Zöldövezet, amelyet a Polgár-Társ Alapítvánnyal közösen hozott létre. A program keretében eddig összesen 69.000 cserjét és fát ültettek, 428.000 négyzetméternyi városi területet zöldesítettek és 71 tanösvényt hoztak létre az ország védett területein.

 

"Örömmel tölt el, hogy elmondhatjuk, hogy a Zöldövezet, a MOL Románia egyik legelső társadalmi felelősségvállalási programja fennállásának tizedik évét ünnepli. Ez az évforduló büszkeséggel tölt el bennünket. Egyrészt, mert az utóbbi tíz évben e téren folytatott tevékenységünk bizonyítja vállalatunknak a közösség iránti elkötelezettségét. Másrészt pedig, ha erre az évfordulóra mérlegként tekintünk, azt láthatjuk, hogy ezek a látványos eredmények híven tükrözik a közösségek ezirányú elköteleződését is. Ezek az eredmények megerősítenek abban a hitünkben, hogy ez a program egy hosszú távú pozitív változás alapjait teremtette meg a közösségekben. Ezért biztatjuk és támogatjuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek környezetünk szebbé tételét célozzák."- nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

 

Az elmúlt 10 év alatt a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 4,8 millió lejt meghaladó összeggel támogatott összesen 424 projektet. A zöldövezetek létrehozásában, rendezésében és a védett területek népszerűsítésében több mint 170.000 személy vett részt. Számukra a projektek keretében szervezett programok nemcsak a tanulásra nyújtottak jó lehetőséget, hanem arra is, hogy közvetlenül hozzájárulhassanak a különböző környezetvédelmi tevékenységek sikeréhez.

 

„A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közötti együttműködés 10 éve tart. Egy évtized, amelyben több tízezer résztvevőt vontunk be környezetvédelmi tevékenységekbe, egy évtized, amelyben a zöld oldalon állva, több száz városi övezet megszépítéséhez és Románia lenyűgöző természetvédelmi területeinek védelméhez járulhattunk hozzá. Tízéves partnerségünk, valamint az elért eredmények élő bizonyítékai annak, hogy a vállalati és a civil szféra együttműködése társadalmi szintű pozitív változásokat eredményezhet."- nyilatkozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

 

10 év (2006-2015)  Zöldövezet, számokban:

 

-          4,83 millió lej: az az összeg, amellyel a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány civil szervezetek környezetvédelmi projektjeit támogatta

-          424: a támogatott projektek száma             

-          171.075: környezetvédelmi, valamint környezeti nevelési tevékenységekben részt vevők száma                                             

-          69.539: elültetett fák és cserjék száma

-          62.589: elültetett virágok száma                                         

-          428.327 nm: felújított városi zöldövezetek összterülete

-          71: védett területeken létrehozott tanösvények száma      

-          69: Junior Ranger táborok száma

-          479: iskolán kívüli környezeti nevelési tevékenységek száma (műhelyek, versenyek, kiállítások, kirándulások és egyéb események)

 

A Zöldövezet programot a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 2006-ban indította el olyan pályázati programként, amely a közösség, főképp a gyermekek és fiatalok bevonását tűzte ki céljául a különböző, zöldövezetek rendezését célzó projektekbe. Jelenleg a program a Városi zöldövezetek és a Védett területek programrészekre oszlik és évente meghirdetett pályázati kiírás formájában zajlik, a projekteket pedig a támogatást elnyert civil szervezetek bonyolítják le.

 

A program Városi Zöldövezetek komponense keretében azon civil szervezetek által - partnerségben más intézményekkel - lebonyolított projektek nyernek támogatást, amelyek célja a városi zöldövezetek felújítása vagy létrehozása a helyi közösségek aktív részvételével.

A Védett Területek programösszetevő esetében támogatást nyernek azon projektek, amelyek célul tűzték ki a romániai védett területek népszerűsítését a helyi közösségek körében.

Zöldövezet-díj - 2015

 

A 2015-ös Zöldövezet díj nyertese a Városi zöldövezetek programrészben az „Asociaţia Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală - CRAL"

 

A szervezet „Az idő illatos kertje" elnevezésű projektjét 2015. április és szeptember között valósította meg Hátszegen, a Hátszegvidéki Dinoszaurusz Geopark területén. A projekt célja egy olyan városi zöldövezet létrehozása volt, amely az arra látogató turistákat, diákokat megismerteti a vidék geológiai és növénytani változatosságával, valamint a látássérültek számára is elérhető.

A három különböző zöldövezet-rész, Az idő ösvénye, az Aromaterápiás kert és a Nagymama kertje a helyi földtani, növénytani és biológiai sokféleséget hivatott bemutatni. Az ezeken elhelyezett információs táblák Braille-írással vannak ellátva, így az információk a látássérültek számára is elérhetőek. A különböző „land-art" elemekkel gazdagított területen egy pihenőrészt és egy, az önkéntesek tevékenységeihez szükséges helyiséget is létrehoztak. A területrendezés mellett a projekt részét képezték különböző foglalkozások és gyakorlati műhelyek is.

 

Zöldövezet-díj nyertese Védett Területek 2015: Aqua Crisius Egyesület

 

 „A természeti értékek megőrzése és népszerűsítése a közösségek bevonásával" című projekt keretében a díjazott szervezet a Jád-völgye természetvédelmi terület népszerűsítését tűzte ki célul, a közösségek aktív részvételével.

A cél elérése érdekében a megvalósított projekt keretében kijelöltek egy kerékpárutat és környezetismereti, környezetvédelmi témájú nevelési tevékenységeket szerveztek gyerekeknek. A projekt tevékenységeit bővítette egy többnapos Junior Ranger tábor is. A Junior Ranger típusú tevékenységek népszerűsítése érdekében a tábor ideje alatt filmet készítettek, amely az interneten elérhető. A tábor programját különböző játékok és környezeti nevelési tevékenységek képezték.

A projekt részét képezte az idén második alkalommal megszervezett Erdélyi Orgona Napja, amely keretében helyi termékvásárt szerveztek és néptáncbemutatóval, vetélkedőkkel tettek színesebbé. A projekt tevékenységeit április 15. és szeptember 28. között valósították meg.

 

A MOL Románia által a Zöldövezet programra szánt összeg évenkénti 150.000 eurót tesz ki.

A városi zöldövezetek létrehozására és rendezésére legtöbb 9.000 lej, míg a védett területek népszerűsítését célzó projektek esetében legtöbb 20.000 lej támogatást biztosít projektenként.

További részletek a programról a www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, és a www.repf.ro honlapokon találhatók.

 

A MOL Csoportról

A MOL Románia a MOL Csoport tagja. A MOL Csoport Közép-Európa egyik jelentős kőolaj- és földgázipari nemzetközi vállalata. A MOL Csoport 40 országban fejti ki tevékenységét, Európában, a Közép-Keleten, Észak-Afrikában és a FÁK tagországaiban, világszinten több mint 29.000 alkalmazottat foglalkoztat. A Csoport 4 finomítót és 2 petrokémiai egységet üzemeltet egy Magyarországra, Szlovákiára, Horvátországra és Olaszországra kiterjedő ellátási lánc integrált irányításának keretében. A MOL Csoport ezen kívül több, mint 1.700 töltőállomásból álló hálózatot működtet Közép- és Délkelet-Európában. Romániában a MOL 156 tagú töltőállomás-hálózattal rendelkezik, a nagykereskedelmi és a kenőanyag eladásban folyamatos növekedés jellemzi. A MOL belépett a földgázpiacra is, a MOL Energy Trade révén. A MOL Csoport koncessziós szerződést kötött az Országos Ásványkincs Hatósággal 3 kutatási blokkra Románia nyugati részén.

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, hozzájárulva ezáltal egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány különböző programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképző tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlődést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az elmúlt 16 évben, adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány közel 1100 környezetvédelmi és közösségfejlesztő projektet támogatott több mint 45 millió lej értékben.

Sajtókapcsolat

Felméri Erzsébet

MOL Románia

tel: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

 

 

 

 

Cseke Andrea

Polgár-Társ Alapítvány

tel: 0266/310678 | @: andreacs@repf.ro

 


<< Vissza
Magunkról   Programjaink Kiadványaink Sajtószoba Elérhetőség
Teljes oldaltérkép
Történetünk
Célkitűzéseink
Vezetőtanács
Munkatársaink
Díjaink
Éves jelentések
EP tagság
Támogatási statisztika / kimutatás
Adománygyüjtés
Támogatóink
Partnerségek
Aktuális programok
Lezárult programok
Könyvek
Szórólapok
Sajtómegjelenések
Médiapartnerek
Sajtóközlemények
Elérhetőségek
Üzenőfal
Látogatók száma: 3126924