Hírek

2024.04.23.
HírekZöldövezet

22 projekt nyert támogatást

2024. április 23. – A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány idén 22 környezetvédelmi projektet támogat több mint 800.000 lejjel a Zöldövezet program 18. kiadásában. Ezeket a projekteket az ország 10 megyéjében valósítják meg és egyik fontos célkitűzésük a fiatalok és a helyi közösségek bevonása a városi permakultúrás tevékenységekbe, valamint a védett területek megőrzésébe.

A Permakultúra a városi övezetekben, a program legújabb programrészében az elbíráló bizottság 8 projektet jelölt támogatásra. A projektek keretében a legfőbb tevékenységek a permakultúra elvein alapuló kertészeti oktatás, valamint permakultúrás kertek kialakítása a városi közösségi kertekben és tanintézmények udvarain. A program másik összetevőjében 14 projekt nyert támogatást, amely projektek célkitűzései a természetvédelmi területek népszerűsítése, valamint a védett területek fontosságának a tudatosítása. Mindezeket olyan tevékenységek keretében valósítják meg, mint tematikus tanösvények kijelölése és kialakítása védett területeken, a környezetvédelmi világnapok megünneplése, Junior Ranger táborok és kirándulások szervezése, bemutató központok kialakítása és rendezése, valamint információs táblák elhelyezése védett területeken.

„A mai fiatalok azok, akik ötleteik és tapasztalataik révén kulcsszerepet játszanak majd egy fenntartható, a természettel összhangban épülő jövő megteremtésében. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy részt vegyenek olyan tevékenységekben, amelyek segítenek kapcsolatban lenni az őket körülvevő világgal, és felfedezni, hogy mennyire fontos a természet szerepe az életünkben. Büszkék vagyunk arra, hogy 18. éve támogatjuk ezeket a kezdeményezéseket, és hogy ezáltal a fiatalokban kedvet ébreszthetünk egy természettisztelő életmód kialakításához.”, – mondta Mozga Gábor, a MOL Románia ügyvezető igazgatója. 

 

„A Zöldövezet program 18. kiadásának keretében a támogatásra kiválasztott projektek azt igazolják, hogy továbbra is jelentős az érdeklődés a védett területek és a biodiverzitás megőrzésére irányuló kezdeményezések, valamint az urbánus permakultúra projektek iránt. A nyertes projektek minősége nagyon jónak bizonyult, és ez a tény bizalmat ad nekünk afelől, hogy sikeresek lesznek a kitűzött célok elérését illetően is, beleértve a jelentős közösségi részvételt, úgy a fiatalok, valamint olyan más önkéntesek bevonását illetően, akik eltökélt természetkedvelők vagy a közösségi kertészkedés lelkes gyakorlói.” –mondta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója

A Zöldövezet program előző 17 kiadása során összesen 693 projektet valósítottak meg. A projektekbe több, mint 252.000 személyt vontak be és a támogatott tevékenységek által figyelemre méltó eredményeket értek el. Így, a program 173 Junior Ranger tábort, 2.996 iskolán kívüli környezeti nevelési tevékenységet támogatott, amelyek keretében a diákok természetvédelmi ismereteiket bővíthették, ugyanakkor létrehoztak és rendeztek 154 új tematikus tanösvényt a romániai védett területeken. A két éve indított Permakultúra a városi övezetekben programrészben megvalósított projektek keretében már 257 permakultúrás kertészeti oktató tevékenységet szerveztek, 3.759 fát és cserjét ültettek, valamint megműveltek 15.193 m2 területet, ahol különböző fűszernövényeket, zöldségeket és gyümölcsöket termesztettek.

A Zöldövezet program 2024-es kiírásában támogatott szervezetek listája a www.zoldovezet.ro honlapon érhető el.

A MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL-csoport egyik leányvállalata, ugyanakkor Románia egyik legjelentősebb olajipari vállalata, 29 éve van jelen a hazai piacon. A MOL Románia gazdag termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkezik az üzemanyag, kenőanyag, petrolkémiai termékek és bitumen forgalmazása területén. A vállalat jelenleg 238 töltőállomást működtet, valamint két üzemanyagraktárt Mezőtelegden és Gyurgyevóban (Giurgiu), és egy LPG terminált Mezőtelegden. A mintegy 258 alkalmazottat foglalkoztató MOL Románia székhelye Kolozsváron van, emellett Bukarestben és Aradon is rendelkezik kihelyezett irodákkal. 2005-ben a MOL Románia volt az első olajtársaság, amely hűségprogramot vezetett be, majd 2024-ben elindította a MOL MOVE platformot, amely korszerű applikáció-központú digitális élményt és exkluzív előnyöket kínál. A társaság befektetett az elektromos jármű töltési infrastruktúrájának fejlesztésébe, a töltők 41 állomáson 96 elektromos jármű egyidejű töltését teszik lehetővé. A MOL Románia aktív tagja a romániai közösségeknek, és befektet társadalmi felelősségvállalási programjaiba olyan területeken, mint az oktatás, a sport, az egészségügy vagy a környezetvédelem. A MOL Románia legelső helyi szintű társadalmi felelősségvállalási kezdeményezése a Zöldövezet program, amelynek 2024-ben már a 18. kiadását hirdették meg. Ennek a programnak köszönhetően több mint 250000 személy vett részt önkéntesként vagy kedvezményezettként olyan tevékenységekben, amelyek célja a környezetvédelemhez való személyes hozzájárulás fontosságának hangsúlyozása. A vállalat legújabb társadalmi flelősségvállalási kezdeményezését, „A családnak elsőbbsége van!” közlekedésbiztonsági platformot 2023-ban indította el, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a közlekedés kockázataira, és elősegítse a felelősségteljes magatartást.

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, ezáltal hozzájárulva egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány a különböző programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképző tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlődést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az elmúlt 24 évben, adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány több mint 1.430 környezetvédelmi és közösségfejlesztő projektet támogatott több mint 116 millió lej értékben.

 
22 projekt nyert támogatást
cookieKedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.