Polgár - Társ Alapítvány

Zöldövezet

ZÖLDÖVEZET

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 2006-ban indította az Iskolák a környezetért elnevezésű közös programját, amely a gyerekek és az ifjúság bevonását ösztönözte a zöldövezetek fásítását és rendezését célzó projektekben.

A program első sikerének köszönhetően a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia közötti kapcsolat megszilárdult, így 2023-ban immár 17. alkalommal is meghirdettük a Zöldövezet programot.

A Védett területek részprogram keretében olyan projekteket támogatunk, amelyek célja a védett területek népszerűsítése, elfogadottsági szintjének növelése a helyi közösségek, civil szervezetek, iskolák és természetvédelmi területek kezelői bevonása révén.

A Városi zöldövezet részprogram keretén belül olyan projektek kaphattak korábban támogatást, amelyekben civil szervezetek különböző intézmények együttműködésével városi zöldövezetek létesítését vagy rehabilitációját tűzték ki célul a helyi közösségek bevonásával, különböző ökológiai nevelés jellegű tevékenységeken keresztül.

2018-ban  a Városi zöldövezetek komponense kiegészült újabb részprogrammal, így pályázni lehetett az Európai Mobilitási Hét alkalmával (szeptember) szervezett tevékenységekre/akciókra, melyek nagy közösségi részvételt feltételeztek, ugyanakkor környezettudatos életmódra neveltek.

A Covid-19 világjárvány okozta helyzet miatt a Városi Zöldövezet komponens, amely elsősorban nagyszámú gyermek- és ifjúsági csoportok bevonásával biztosított tevékenységet, nem valósítható meg nagy kockázatok nélkül a résztvevőkre való tekintettel. 2020-ban az említett okok miatt a Városi Zöldövezetek részprogramot meghatározatlan időre felfüggesztettük. 

2022-ben a programnak új komponensét hirdettük meg a Permakultúra a városi övezetekben elnevezésű programrészt, amely a permakultúra alapelveinek megfelelően a városokban és azok közvetlen közelében, a helyi közösségek bevonásával, permakultúrával kapcsolatos tevékenységek életbeültetését célzó projekteknek nyújt támogatást. 

A  program összesített eredményei a 2006-2022 közti időszakban:

 

A Letölthető dokumentumok menüpont alatt megtalálható:

 


A programmal kapcsolatos további információkért látogasson el a www.zoldovezet.ro honlapra.