Versiunea română Magyar verzió English
Fõoldal
Magunkról
Programjaink
Kiadványaink
Sajtószoba
Elérhetõség
 
Programjaink
Borvízút

BORVIZÚT
                                                                           

    A zöldút mozgalom (Greenways) az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában elismert és elterjedt kezdeményezés, amely a régiók természeti és kulturális örökségének védelmét népszerűsíti a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ugyanakkor, ezen kezdeményezések új oktatatási és sportolási lehetőségeket létesítenek a térség települései  számára. A zöldutak a környezetre gyakorolt kedvező hatásuk, valamint a lakosság életminőségének javítása által hozzájárulnak az adott térség fenntartható gazdasági fejlődéséhez.

A Borvízút Románia első zöldút kezdeményezése, amely Románia központi részében, Hargita megyében került megvalósításra. A Polgár-Társ Alapítvány, partnerségben a Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesülettel (CSTTE), 2000-ben megtette az első lépéseket ezen kezdeményezés megvalósításához. A több száz gyógyhatású ásványvízfürdő, a több mint ezer ásványvízforrás létezése tökéletes alapot teremtett egy ilyen zöldút létrehozására. Mivel a Csomád - Bálványos régióban az ásványvízfürdőzés hagyománya több száz évre vezethető vissza, a helyi közösségek nagy lelkesedéssel támogatták ezt a kezdeményezést.

A 2000 - 2010 közötti időszakban a Polgár-Társ Alapítvány számos projektet támogatott és ültetett életbe a Borvízút mentén. Több száz önkéntes bevonásával és partnereink segítségével megvalósult a Nádas-fürdő felújítása, megépült Románia első felfüggesztett ösvénye a Mohos tőzeglápban, felépült a tusnádfalusi Borvízmúzeum és a csíksomlyói Barátok feredejének újjáépítése is valóra vált. Megjelent két könyv a vidék borvízforrásairól, borvízfürdőiről és azok történetéről.

A fent említett projekteken kívül az alapítvány partnereinek sikerült további hagyományos borvízfürdőket feljavítani és újjáépíteni.

Mindezen megvalósítások a Borvízút népszerű látványosságaivá váltak.

A Borvízút mentén, egy meglévő mezei ösvényen kijelölésre került egy kerékpárút is, amely kikerüli a forgalmas utakat, de ugyanakkor érinti a térség történelmi, kulturális és természeti értékeit, az ásványvíz fürdőket és forrásokat, a térség védett területeit.

 

Elérhetőségek:

Borvízút program

Tel/fax: +40-266-310.678

e-mail: office@repf.ro

 

 


<< Vissza


Foto
Magunkról   Programjaink Kiadványaink Sajtószoba Elérhetõség
Teljes oldaltérkép
Történetünk
Célkitűzéseink
Vezetőtanács
Munkatársaink
Díjaink
Éves jelentések
EP tagság
Támogatási statisztika / kimutatás
Adománygyüjtés
Támogatóink
Partnerségek
Aktuális programok
Lezárult programok
Könyvek
Szórólapok
Sajtómegjelenések
Médiapartnerek
Sajtóközlemények
Elérhetõségek
Üzenõfal
Látogatók száma: 5575745