Versiunea română Magyar verzió English
Fõoldal
Magunkról
Programjaink
Kiadványaink
Sajtószoba
Elérhetõség
 
Programjaink
Zöld vállalkozás

A Zöld Vállalkozás, a Romanian - American Foundation és a Polgár-Társ Alapítvány közös programja, egy fenntartható fejlesztési modellt javasol a jelentős természeti és kulturális örökséggel rendelkező régiókba, amely felelősségteljes gazdálkodás esetében, hosszútávon jelentős hasznot hozhat a programot életbeültető szervezeteknek és közösségeknek.

A modell, a környezetvédelmi és közösségfejlesztési civil szervezetek által létrehozandó szociális vállalkozásokon alapszik, amelyek a nyereséget a közösségek érdekében használják fel, a természeti és kulturális örökség fennmaradása valamint a fenntartható gazdasági fejlődés érdekében. Ugyanakkor a programban résztvevő szervezetek anyagi fenntarthatóságának megalapozását is szolgálja.

Célkitűzések:

•A természeti és kulturális örökség vállalkozói tőkeként való használatának bátorítása
• A támogatott szervezetek pénzügyi fenntarthatósgának elősegítése
• A szociális vállalkozások létrehozásához szükséges vállalkozói és menedzselési képességek fejlesztése a civil szervezetek szintjén
• 7 zöld szociális vállalkozás létrehozása és anyagi támogatása


A program 2011-ben indult. A programban résztvevő szervezetek az első szakaszban támogatásban részesültek az üzleti tervek elkészítésére. Az véglegesített üzleti tervek elbírálása eredményeként hét civil szervezet nyert, egyenként, 150.000 RON támogatást.

Az üzleti terveket egy elbíráló bizottság értékelte és egy üzletemberekből és pénzügyi szakemberekből álló önkéntes testület véleményezte.

Az anyagi támogatás mellett a program szakmai segítséget és képességfejlesztő képzést is nyújtott az üzleti tervek elkészítésének elősegítése érdekében. Az üzleti tervek életbeültetése alatt is folytatódik a szakmai segítségnyújtás a program harmadik partnerének, a Gazdasági Nevelés és Fejlesztési Központnak köszönhetően.


A program által támogatott üzleti tervek és szervezetek az alábbiak:


1. Mézged Barlang - egy barlang a természetért és az emberekért (Remete, Bihar megye)

A bihar megyei Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă látogatásra alkalmassá teszi a Mézged barlangot idegenvezetős túrákat fog syerveyni egy 1010 méteres kialakított szakaszon. A tevékenység második évében egy Kaland Parkot is felavatnak a barlang szomszédságában, amely aktív szabadidőtöltésre nyújt majd lehetőséget az odalátogatóknak..

2. Rowmania Ökoturisztikai Központ, (Crişan, Tulcea megye)

Ezen szociális vállalkozás az Romániai Ökoturisztikai Egyesület és az Ivan Patzaichin - Mila 23 Egyesület közötti partnerségre épül. A vállalkozás ökoturisztikai programokat szervez a Duna Deltában. Ugyanakkor tematikus ösvényeket jelölnek és képeznek ki valamint egy csónak(canotca)- bérlő központ hálózatot. Crişan község lesz a kiinduló pont és egyben az a helység is, ahol megnyílik az első ökoturisztikai-, illetve az Ivan Patzaichin (többszörös olimpiai és világbajnok) által, a lotca-ból és a kenuból kifejlesztett „canotca" bérlő központ.

3. Erdei gyümölcs- és gombafeldolgozó központ (Zetelaka, Hargita megye)

A székelyudvarhelyi Székelygyümölcs Egyesület - egy erdei gyümölcs- és gombafeldolgozó valamint forgalmazó szociális vállalkozást indít el. A vállalkozás, a kereskedelmi cél mellett, egy innovatív erdőgazdálkodási rendszer életbeültetését is tervezi, valamint rendelkezik egy szociális célkitűzéssel is, azaz célja a térség roma közösségeinek jövedelem növelése is.

4. Szociális vállalkozás a Máramarosi Örökség Zöld Útján (Nagybánya, Máramaros megye)

Az Ecologic Egyesület célja, hogy növeljék a máramarosi régió turisztikai kínálatát, kibővítvén a meglévő szolgáltatásokat sajátos ökoturisztikai tevékenységekkel az egyesület által létrehozott Máramarosi Örökség Zöld Útján.

5. Propark - Románia természeti és kulturális örökségének támogatásáért (Brassó, Brassó megye)

A Propark Alapítvány egy olyan szociális vállalkozást indít, amely négyféle szolgáltatást (oktatás, tanácsadás, oktató táborok és vállalati önkéntesség) nyújt, a romániai védett területek védelmének érdekében.

6. Wild Time Green Tour

Az Agent Green Egyesület célja, hogy olyan szociális vállalkozást indítson, amely az ökoturizmust népszerűsíti a Retyezát nemzeti Parkban és annak környékén, az ökoszisztémák és a helyi közösségek védelmére alapozott menedzsment által.

7. Új technológiába való beruházás a hagyományok megőrzésének érdekében (Hiliţa falu, Coştuleni község, Iaşi megye)

Az Asociaţia Pomiviticolă Hiliţa a helyi gyümölcstermesztés támogatását és értékesítését valamint a hagyományos, tartósítószereket és egészségtelen anyagokat nem tartalmazó termékek (ízek, kompótok, lekvárok) forgalmazását és népszerűsítését tűzte ki céljául.

Várhatóan, a hét kisvállalkozás 25 - 30 új, állandó munkahelyet, valamint több tucat alkalmi munkahelyet teremt majd és ugyanakkor hozzájárul 60-100 helyi termelő és szolgáltató gazdasági teljesítményének javításához.

 


<< Vissza


Magunkról   Programjaink Kiadványaink Sajtószoba Elérhetõség
Teljes oldaltérkép
Történetünk
Célkitűzéseink
Vezetőtanács
Munkatársaink
Díjaink
Éves jelentések
EP tagság
Támogatási statisztika / kimutatás
Adománygyüjtés
Támogatóink
Partnerségek
Aktuális programok
Lezárult programok
Könyvek
Szórólapok
Sajtómegjelenések
Médiapartnerek
Sajtóközlemények
Elérhetõségek
Üzenõfal
Látogatók száma: 5392162