Versiunea română Magyar verzió English
Fõoldal
Magunkról
Programjaink
Kiadványaink
Sajtószoba
Elérhetõség
 
Programjaink
Zöldutak

ZÖLDUTAK

A zöldút mozgalom (Greenways) az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában elismert és elterjedt kezdeményezés, amely a régiók természeti és kulturális örökségének védelmét népszerűsíti a fenntartható fejlődés elvei alapján. Ugyanakkor, ezen kezdeményezések új oktatatási és sportolási lehetőségeket létesítenek a térség települései számára. A zöldutak a környezetre gyakorolt kedvező hatásuk, valamint a lakosság életminőségének javítása által hozzájárulnak az adott térség fenntartható gazdasági fejlődéséhez.
Romániában a zöldút mozgalom kezdeményezője a Polgár-Társ Alapítvány, amely az elmúlt években az alábbiakban felsorolt nyolc zöldút létrehozását támogatta úgy anyagi hozzájárulással, mint szakmai tanácsadással:
•  A Borvízút: 2004-ben volt létrehozva, Hargita megyében, a Csíki medencében helyezkedik el, 12-40 km közötti     hosszúságú útszakaszokkal kapcsolatot teremt a régióban található számos borvízforrás és borvízfürdő között.
•  Az Arany Útja: 2005-ben volt létrehozva, a Nyugati Kárpátokban, Verespatakon helyezkedik el - több, mint 50 km összhosszúságú turisztikai útvonalhálózat.
•  A Fenyő Útja: a Nagyhagymás hegység és a Gyergyói havasok mentén található, egy olyan körút, amely részben egy hajdani kisvasút nyomvonalát követi - hossza több, mint 180 km.
•  Máramarosi Örökség Útja: a Gutin hegység egy különleges részét érinti, két, összesen 65 km hosszúságú útvonalon lehet megközelíteni az itt található hagyományos településeket és természetes élőhelyeket.
•  Mészkő Út: 150 km-es úthálózatból áll, amely, Torockó hegység központi részén terül el - lehetőséget nyújt hagyományos települések valamint 15 természetvédelmi terület meglátogatására.
•  A Túr Folyó Útja: 65 km-es bicikliút hálózat amely a Túrmenti természetvédelmi területen található.
•  Só Útja: Maros megyében található, és a legendák szerint egy hajdani római út nyomvonalát követi.
•  Az erdélyi Szász Örökség Útja: a Segesvári vártól indul, hossza 120 km.

 


<< Vissza


Foto
Magunkról   Programjaink Kiadványaink Sajtószoba Elérhetõség
Teljes oldaltérkép
Történetünk
Célkitűzéseink
Vezetőtanács
Munkatársaink
Díjaink
Éves jelentések
EP tagság
Támogatási statisztika / kimutatás
Adománygyüjtés
Támogatóink
Partnerségek
Aktuális programok
Lezárult programok
Könyvek
Szórólapok
Sajtómegjelenések
Médiapartnerek
Sajtóközlemények
Elérhetõségek
Üzenõfal
Látogatók száma: 5392324