Versiunea română Magyar verzió English
Fõoldal
Magunkról
Programjaink
Kiadványaink
Sajtószoba
Elérhetõség
 
Programjaink
Közösségi Alapítványok

KÖZÖSSÉGI ALAPÍTVÁNYOK


Az Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), a Polgár-Társ Alapítvány és a PACT Alapítvány közös programja.

A programot a Trust for Civil Society in CEE, a Charles Stewart Mott Alapítvány és a Romanian - American Foundation  finanszírozza.

 

A közösségi alapítványok olyan szervezetek, amelyek egy adott térségben adományokat gyűjtenek fizikai személyektől és vállalatoktól, majd az összegyűjtött összeget szétosztják ugyanazon térség helyi fejlesztését célzó karitatív tevékenységeinek támogatására.

Egy közösségi alapítvány:
• olyan jótékonysági tevékenységeket támogat, amelyeknek célja az életminőség és a környezet állapotának javítása az adott térségben,
• folyamatosan adományokat vonz be az adott térségben tevékenykedő magánszemélyektől, vállalatoktól és intézményektől,
• a közösség pozitív változásainak a motorja,
• egy független bizottság által van irányítva, melynek tagjai különböző ágazatokat képviselnek és példaértékűek a közösség számára.A programban eddig elért eredmények:

• A program keretében a közösségi alapítványok a fejlettségük és szükségleteiktől függően a következő adománytípusokban részesültek: hat start-up (alapítványt létrehozó) és három általános támogatás, 1 "Challenge Grant" típusú támogatás és 7 tapasztalatszerzés/tanulási támogatás. Az adományok összéretéke meghaladja a 700.000 lejt.

• Románia lakossága 17 %-nak hozzáférhetősége van egy közösségi alapítványhoz; abban az esetben, ha még 3 vagy 4 új kezdeményező csoport létrehoz egy-egy alapítványt, akkor ez még 8-13%-t jelent, tehát az arány 25-30%-ra nőhet.

• 2010-ben egy-egy közösségi alapítványt jegyeztek be Fehér- és Kovászna megyékben, és 2011-ben további kettőt Bukarestben és Marosvásárhelyen. Egy másik kezdeményező csoport befejezte adománygyűjtő tevékenységét, és készen áll a bejegyzésre mint a Iasi-i Közösségi Alapítvány.
• Két közösségi alapítvány folytatta és kiszélesítette szerepkörét Kolozsváron és Székelyudvarhelyen (beleértve a közösségi kezdeményezésen alapuló székelykeresztúri alap létrehozását)
• 2009 és 2011 között 330 kisadományt osztottak ki a közösségi alapítványok és kezdeményező csoportok, 370.000 USD értékben.
• 2010-ben 5600 személy adományozott vagy személyesen járult hozzá (belépőjegyet vásárolt, Közösségi kártyát használt) az alapítványok támogatásához. 2011-ben ez a szám 15.700-ra növekedett. Ugyancsak 2011-ben több mint 270 cég támogatta a közösségi alapítványok tevékenységeit.
• 300 önkéntes vett részt az adománygyűjtésben, projekttámogatásban és vezető szerepet vállalt 8 közösségben; közülük 50-en vezetőtanácsokban/jövőbeli vezetőtanácsokban vállaltak szerepet.
• Elfogadódtak a romániai Közösségi Alapítvány mozgalom normái és haladást értek el egy átfogó és rendszeres információgyűjtő rendszer kiépítésében, amely tényeket, számadatokat és a mozgalom keretében létrejövő változásokat kíséri.
• A program figyelemfelkeltő kampányának köszönhetően 27 közösség karolta fel a közösségi alapítványok létrehozásának ötletét.
• Az angliai közösségi alapítványok tapasztalataiból tanulhattak az új kezdeményezési csoportok, a meglévő közösségi alapítványok és a program partnerei.
• Kapcsolatok épültek ki a különböző fejlődési szinten levő kezdeményezések és a már létező közösségi alapítványok között, találkozok, országos workshop-ok, konferenciák és a nagyobb tapasztalattal rendelkező alapítványokhoz való látogatásai által.
• A program keretében a közösségi alapítványok a fejlettségük és szükségleteiktől függően a következő adománytípusokban részesültek: hat start-up (alapítványt létrehozó) és három általános támogatás, 1 "Challenge Grant" típusú támogatás és 7 tapasztalatszerzés/tanulási támogatás.

További információkért látogassanak el a http://www.fundatiicomunitare.ro honlapra,


<< Vissza


Magunkról   Programjaink Kiadványaink Sajtószoba Elérhetõség
Teljes oldaltérkép
Történetünk
Célkitűzéseink
Vezetőtanács
Munkatársaink
Díjaink
Éves jelentések
EP tagság
Támogatási statisztika / kimutatás
Adománygyüjtés
Támogatóink
Partnerségek
Aktuális programok
Lezárult programok
Könyvek
Szórólapok
Sajtómegjelenések
Médiapartnerek
Sajtóközlemények
Elérhetõségek
Üzenõfal
Látogatók száma: 5575740