Versiunea română Magyar verzió English
Fõoldal
Magunkról
Programjaink
Kiadványaink
Sajtószoba
Elérhetõség
 
Sajtószoba
Sajtóközlemények

 

Közel 700 ezer lejjel támogatja a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány a tizenharmadik alkalommal meghirdetett Zöldövezet programot

  

*      A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tizenharmadik alkalommal hirdeti meg a Zöldövezet programot, a civil szervezetek 2018. február 15-ig küldhetik el környezetvédelmi pályázataikat

*      Idéntől pályázni lehet az Európai Mobilitási Hét alkalmával szervezendő tevékenységekre is, valamint első alkalommal díjazzák a legjobb romániai védett területeket népszerűsítő írásokat, kisfilmeket

*      A Zöldövezet program keretében több mint 500 környezetvédelmi projektet támogattak, több mint 6 millió lej értékben, a programban részt vevők száma pedig meghaladja a 200 ezret

 

2018. január 16., Csíkszereda – A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tizenharmadik alkalommal hirdeti meg a MOL Románia legelső társadalmi felelősségvállalási programját. A Zöldövezet program keretében összesen 697.000 lejt bocsátanak olyan civil szervezetek rendelkezésére, amelyek környezetvédelmi projekteket szerveznek, és amelyek a fiataloknak a környezet védelme iránti elkötelezettségét fejlesztik.

 

“A környezettudatosságra való nevelés, valamint egy tisztább és egészségesebb környezet megteremtése a MOL Románia társadalmi felelősségvállalási stratégiájának célkitűzései között szerepel. A 12 éve, 12 alkalommal meghirdetett Zöldövezet program több mint 200 ezer önkéntes részvételével valósítja meg ezt a célt. A városi zöldövezetek és a természetvédelmi területek fontos szerepet játszanak a közösség életében, hiszen jelentős hatással bírnak a lakosság életminőségére és jóllétére. Szándékunk folytatni közösségi szerepvállalási programjainkat, mert úgy gondoljuk, hogy ezek révén módunkban áll pozitív változásokat előidézni a közösségek életében. nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

 

2006 óta a Zöldövezet program keretében 522 projekt nyert támogatást több mint 6 millió lej értékben. Jelentős megvalósításokról számolhatunk be: a támogatott projektek tevékenységeiben részt vevők száma meghaladja a 200 ezret, a létrehozott és rendezett zöldterületek összmérete több mint 470.000 négyzetméter, a program 108 Junior Ranger tábor szervezését és 1.619 környezeti nevelési tevékenységet támogatott.

 

Részletek a programról

A MOL Románia és a Polgár-Társ alapítvány 2018-ban is folytatja a közös Zöldövezet programot, amely keretében a civil szerveztek 2018. február 15-ig küldhetik be környezetvédelmi témájú pályázataikat.

A korábbi évekhez hasonlóan, a szervezetek idén is a program két komponensében, a Városi Zöldövezetek és a Védett Területek programösszetevőkben pályázhatnak. A beérkezett pályázatok elbírálására és a nyertesek kihirdetésére március végén kerül sor.

 

Újdonságok a 2018-as Zöldövezet programban

A Városi Zöldövezet komponens keretében a következő két témakörben megírt pályázatok nyerhetnek támogatást:

1. Városi zöldövezetek rendezése/létrehozása interaktív környezeti és egészségi nevelési tevékenységekkel összekötve

2. Az Európai Mobilitási Hét alkalmával (szeptember) szervezett tevékenységek/akciók, melyek nagy közösségi részvételt feltételeznek, ugyanakkor környezettudatos életmódra nevelnek

A Védett Területek programösszetevő esetében olyan pályázatokat várnak, amelyek célul tűzték ki a romániai védett területek népszerűsítését a helyi közösségek körében, valamint hozzájárulnak azok ismertségének növeléséhez. A támogatott pályázatokat a civil szervezetek közintézményekkel, más szervezetekkel, valamint a védett területek működtetőivel partnerségben valósíthatják meg.

A Védett Területek programrész keretében megpályázható a  Környezetvédelmi sajtódíj, melyre olyan cikkekkel, írásokkal, interjúkkal, kisfilmekkel lehet jelentkezni, melyek bemutatják és népszerűsítik a védett területeket, ugyanakkor nagy nézettséget/olvasószámot érnek el. A Környezetvédelmi sajtódíjra jelentkezhet maga a cikk/interjú/írás/kisfilm szerzője, vagy pedig a szerzőt benevezheti más személy is.

 

A városi zöldövezetek létrehozására és rendezésére legtöbb 9.000 lej támogatás pályázható meg projektenként. A védett területek népszerűsítését célzó pályázatok egyenként 20.000 lejes támogatásban részesülhetnek. A környezetvédelmi sajtódíj értéke 5.000 lej.

További részletek a programról a www.zoldovezet.ro, a www.molromania.ro és a www.repf.ro weboldalakon találhatóak.

 

A 2017-es Zöldövezet díj nyertese a Városi Zöldövezetek programrészben: Inventis Egyesület

Az „Illatos zöld kert” elnevezésű projekt a besztercei 6-os számú napközi otthon udvarának rendezését, zöldesítését és a gyerekek környezeti nevelését tűzte ki céljául.

A projekt megvalósítási ideje alatt (április – augusztus 2017) több mint 200 gyermek vett részt a napközi udvarán szervezett környezeti nevelési tevékenységeken:  gyakorlati órákon („Érdekességek a növények és állatok életéből” és „A természet a barátom”); területrendezési tevékenységekben és az átalakított zöldövezet gondozásában (44 fa/cserje és 203 virág elültetése, valamint 8 pad kihelyezése a 200 négyzetméternyi udvarra); udvar- és kertrendezési tevékenységeken (“Részt veszek én is!”, “Kerítésfestés”, “Kövek festése”); a kialakított zöldövezet felavatásán; valamint a besztercei központi park megtisztításában, zöldesítésében. A látványos változásokat megvalósító projektben a gyerekeken kívül részt vett még 17 tanár, 12 nevelő/gondozó és az Inventis Egyesület 10 önkéntese.

 

A 2017-es Zöldövezet-díj nyertese Védett Területek programrészben: ProPark Alapítvány

A 2017-es díjat a Védett területek programrészben „Brassó, város a természet szívében” című projekt nyerte el, amely a Brassó megyei védett területek népszerűsítését tűzte ki céljául. Ennek érdekében környezetvédelmi témájú rendezvényeket szerveztek és különböző kommunikációs csatornákon keresztül tájékoztatták a nagyközönséget a természet védelmének fontosságáról. A projekt keretében megrendezték idén harmadik alkalommal a Védett területek hete című rendezvényt, amely különböző interaktív környezeti nevelési tevékenységekből állt, megközelítőleg 500 érdeklődő részvételével

Az egyhetes rendezvényen 14 tevékenységet szerveztek, többek között védett területeken tett kirándulásokat, vetítésre került a Brassó megyei védett területeket bemutató film, környezetvédelmi témájú kötetlen beszélgetésekre hívták a nagyközönséget, kiállításokat rendeztek, valamint a gyermekek számára is érdekes interaktív környezeti nevelési tevékenységeket szerveztek.

 

A program számszerűsített eredményei

2017-ben 50 pályázat kapott támogatást összesen 658.924 lej értékben, amely projektek tevékenységeiben több mint 16.000 személy vett részt. A Városi Zöldövezetek programrészben támogatott projektek keretében összesen 21.133 m2 zöld területet újítottak fel, vagy hoztak létre, valamint 4.751 fát, cserjét és 8.333 virágot ültettek el. A Védett Területek programrészben a támogatott szervezetek 2017-ben 8 tematikus tanösvényt jelöltek ki és hoztak létre védett területeken, ugyanakkor 19 Junior Ranger tábort és 197 környezetvédelmi nevelési tevékenységet szerveztek.

12 éves fennállása során a Zöldövezet program keretében 522 környezetvédelmi projekt nyert támogatást közel 6 millió lej értékben, melyekben több mint 203.000 személy vett részt, főleg gyerekek és fiatalok.

A Városi Zöldövezetek programrész keretében 473.910 négyzetméternyi városi területet zöldesítettek 76.717 cserje és fa, valamint 77.339 virág elültetése révén. A Védett Területek komponens keretében a civilszervezetek 874 környezetvédelmi nevelési tevékenységet, és 108 Junior Ranger tábort szerveztek, valamint 94 új tanösvényt hoztak létre Románia védett területein.

 

A MOL Csoportról és a MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL Csoport tagja. A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 25 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig több mint 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 10 országában, ebből több mint 210-et Romániában.

 

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, hozzájárulva ezáltal egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány a különböző programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképző tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlődést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az elmúlt 18 évben, adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány 1150 környezetvédelmi és közösségfejlesztő projektet támogatott több mint 54 millió lej értékben.

 

 

Sajtókapcsolat

 

Felméri Erzsébet

MOL Románia

tel: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

 

Bándi Enikő

Polgár-Társ Alapítvány

tel: 0266/310678 | @: spatiiverzi@repf.ro

 


Több mint 650.000 lejjel támogat a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 50 környezetvédelmi projektet a Zöldövezet program idei kiadásában 

 

*      A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 50 környezetvédelmi projektet több mint 650.000 lejjel támogat a Zöldövezet program 12. kiadásában

*      Az 50, támogatásra javasolt projekt közül 27 a Városi zöldövezetek, míg 23 a Védett területek programrészben nyert támogatást

*      23 megyében valósítanak meg környezetvédelmi projekteket a Zöldövezet program támogatásával

 

2017. április 05. - A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 50 környezetvédelmi projektet támogat a Zöldövezet program 12. kiadásában. A támogatás összege meghaladja a 650.000 lejt.

 

A Városi zöldövezetek programrészben 27 nyertes projektet választott ki az elbíráló bizottság. Ezen projektek keretében a nyertes civil szervezetek iskola- és óvodaudvarokat, gyermekotthonok udvarát, valamint közparkokat rendeznek, alakítanak át az ország 17 megyéjében. A támogatott projektek keretében 3.074 fa és cserje, továbbá közel 5.000 virágpalánta ültetését tervezik mintegy 23.629 négyzetméternyi, azaz 4 futballpálya nagyságú területen. Ezek a területek főként diákokat célzó környezeti nevelési tevékenységek színterei lesznek.

 

“A MOL Románia legrégebbi közösségi felelősségvállalási programjának, a Zöldövezetnek a sikertörténete 2017-ben is folytatódik olyan projektek támogatása révén, amelyek a városi területek szebbé és egészségesebbé tételére törekszenek, ugyanakkor hozzájárulnak a fiatal generációk ez irányú neveléséhez. Ez utóbbi szerintem rendkívül lényeges, mert már fiatal korban fontos elsajátítaniuk a megfelelő környezetvédelmi ismereteket, hiszen ez az egészséges jövő záloga.” -nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

 

A Védett területek programrészben 23 nyertes projektet választott ki az elbíráló bizottság. Az előző évekhez hasonlóan, a nyertesek Junior Ranger táborokra, tanösvények kialakítására, a Rezervátum Napjának, a Biodiverzitás Napjának és kiállítások megszervezésére, valamint környezeti nevelési tevékenységekre kaptak támogatást.  Ezen programösszetevő keretében is az ország 17 megyéjében nyertek támogatást.

 

2006-tól, a Zöldövezet program első kiadásától kezdődően mostanáig a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány több mint 5 millió lej értékben, összesen 472 projektet támogatott. A támogatott civil szervezetek több mint 186.000 résztvevőt vontak be ezen környezetvédelmi projektekbe.

 

A támogatott projektek keretében 69.006 virágot, 71.966 fát és cserjét ültettek városi közterületeken, 677 környezeti nevelési tevékenységet és 89 Junior Ranger tábort szerveztek ugyanakkor kijelöltek és létrehoztak 86 tematikus tanösvényt védett területeken.

 

A program keretében zöldesített és felújított terület nagysága mostanáig elérte a 452.777 négyzetmétert – amely több mint 2,5-szerese a bukaresti botanikus kert területének.

 

A programról részletesebb információk elérhetők a www.zoldovezet.ro, www.molromania.ro, valamint a www.repf.ro honlapokon.

 

A MOL Csoportról és a MOL Romániáról

A MOL Románia a MOL Csoport tagja. A MOL Csoport Közép-Európa egyik jelentős kőolaj- és földgázipari nemzetközi vállalata. A MOL Csoport 40 országban fejti ki tevékenységét, Európában, a Közép-Keleten, Észak-Afrikában és a FÁK tagországaiban, világszinten több mint 29.000 alkalmazottat foglalkoztat. A Csoport 4 finomítót és 2 petrokémiai egységet üzemeltet egy Magyarországra, Szlovákiára, Horvátországra és Olaszországra kiterjedő ellátási lánc integrált irányításának keretében. A MOL Csoport ezen kívül több mint 1.700 töltőállomásból álló hálózatot működtet Közép- és Délkelet-Európában. Romániában a MOL több mint 200 tagú töltőállomás-hálózattal rendelkezik, a nagykereskedelmi és a kenőanyag eladásban folyamatos növekedés jellemzi. A MOL belépett a földgázpiacra is, a MOL Energy Trade révén. A MOL Csoport koncessziós szerződést kötött az Országos Ásványkincs Hatósággal 3 kutatási blokkra Románia nyugati részén.

 

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, hozzájárulva ezáltal egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány különböző programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképző tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlődést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az elmúlt 17 évben, adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány közel 1100 környezetvédelmi és közösségfejlesztő projektet támogatott több mint 50 millió lej értékben.

 

Sajtókapcsolat

 

Felméri Erzsébet

MOL Románia

tel: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

 

Bándi Enikő

Polgár-Társ Alapítvány

tel: 0266/310678 | @: spatiiverzi@repf.ro

 


680.000 lejjel támogatja a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány a tizenegyedik alkalommal meghirdetett Zöldövezet programot

  

 • A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány által szervezett Zöldövezet programot tizenegyedik alkalommal hirdetik meg
 • A civil szervezetek február 10-ig küldhetik el pályázataikat
 • A támogatás összértéke 680.000 lej – projektenként legtöbb 9000 lej pályázható a Városi zöldövezetek komponensben, valamint 20.000 lej a Védett területek komponensben

 

 

2016. január 11., Csíkszereda - A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a MOL Románia legrégebbi társadalmi felelősségvállalási programját, amelynek keretében 680.000 lej összértékű támogatást nyújt olyan környezetvédelmi projektek lebonyolítására, amelyekben a fiatalok aktív részvételét szorgalmazzák.

 

"A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tíz éve támogatja az életminőségünk javítását célzó környezetvédelmi és oktatási projekteket, a Zöldövezet program keretében. Az első évtized mérlege pozitív, főként, mivel lenyűgöző számú, 170000 fiatalt mozgósított a program. A program 11. kiadását azzal a meggyőződéssel indítjuk el, hogy az önkéntesek erőfeszítései nagyban hozzájárulnak majd a közösségek életének jobbításához, valamint a következő generációk jövőjének élhetővé tételéhez” - nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

 

A civil szervezetek 2016. február 10-ig küldhetik el környezetvédelmi témájú pályázataikat a program két összetevőjének - a Városi zöldövezetek és a Védett területek – keretében. A beküldött pályázatok elbírálására és a nyertesek kihirdetésére március végén kerül sor.

A Városi zöldövezetek komponens keretében azon projektek nyernek támogatást, amelyek célja városokban található zöldövezetek felújítása vagy létrehozása a helyi közösségek aktív részvételével, valamint ezen közösségek bevonása különböző környezetvédelmi tevékenységekbe.

A Védett területek programösszetevő esetében olyan pályázatokat várnak, amelyek célul tűzték ki a romániai védett területek népszerűsítését a helyi közösségek körében. Ezen programösszetevő esetében a civil szervezetek más szervezetekkel, közintézményekkel, valamint a védett területek kezelőivel partnerségben pályázhatnak.

 

2016-ban a következő tevékenységekre igényelhető támogatás:

·         városi zöldövezetek létrehozása vagy környezetbarát módon történő rehabilitálása,

·         környezeti nevelés a fiatalok és helyi közösségek körében,

·         Junior Ranger táborok szervezése a fiatalok számára,

·         a Védett Terület Napja, illetve más környezetvédelmi témájú világnapok (Nemzetközi Biodiverzitás Napja, Föld Napja) alkalmából szervezett tevékenységek,

·         látogatóközpontok létrehozása vagy felújítása a védett területeken,

·         tanösvények létrehozása vagy felújítása a védett területeken.

 

A Zöldövezet programban támogatott projektek keretében olyan környezetvédelmi témájú, kreatív tevékenységek interaktív módon történő megvalósítását szorgalmazzuk, amelyek felkeltik a helyi közösségek érdeklődését, ezáltal ösztönözve őket az aktív részvételre. A környezetvédelmi nevelési tevékenységek megszervezéséhez segítséget nyújthatnak a Polgár-Társ Alapítvány és a program honlapjáról letölthető kézikönyvek.

 

A MOL Románia által a Zöldövezet programra szánt összeg idén 680.000 lej.

A városi zöldövezetek létrehozására és rendezésére legtöbb 9.000 lej, míg a védett területek népszerűsítését célzó projektek esetében legtöbb 20.000 lej támogatás pályázható projektenként.

 

A pályázási feltételekről részletek a www.zoldovezet.ro, www.molromania.ro és www.polgartars.ro honlapokon találhatók.

 

Zöldövezet-díj - 2015

 

A Zöldövezet díj nyertese a Városi zöldövezetek programrészben: „Asociaţia Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală – CRAL”

 

A szervezet Az idő illatos kertje elnevezésű projektjét 2015. április és szeptember között valósította meg Hátszegen, a Hátszegvidéki Dinoszaurusz Geopark területén. A projekt célja egy olyan városi zöldövezet létrehozása volt, amely az arra látogató turistákat, diákokat megismerteti a vidék geológiai és növénytani változatosságával, valamint a látássérültek számára is elérhető.

A három különböző zöldövezet-rész, Az idő ösvénye, az Aromaterápiás kert és a Nagymama kertje a helyi földtani, növénytani és biológiai sokféleséget hivatott bemutatni. Az ezeken elhelyezett információs táblák Braille-írással vannak ellátva, így az információk a látássérültek számára is elérhetőek. A különböző „land-art” elemekkel gazdagított területen egy pihenőrészt és egy, az önkéntesek tevékenységeihez szükséges helyiséget is létrehoztak. A területrendezés mellett a projekt részét képezték különböző foglalkozások és gyakorlati műhelyek is.

 

A Zöldövezet díj nyertese a Védett területek programrészben: Aqua Crisius Egyesület

 

 A természeti értékek megőrzése és népszerűsítése a közösségek bevonásával című projekt keretében a díjazott szervezet a Jád-völgye természetvédelmi terület népszerűsítését tűzte ki célul, a közösségek aktív részvételével.

A cél elérése érdekében a megvalósított projekt keretében kijelöltek egy kerékpárutat és környezetismereti, környezetvédelmi témájú nevelési tevékenységeket szerveztek gyerekeknek. A projekt tevékenységeit bővítette egy többnapos Junior Ranger tábor is. A Junior Ranger típusú tevékenységek népszerűsítése érdekében a tábor ideje alatt filmet készítettek, amely az interneten elérhető. A tábor programját különböző játékok és környezeti nevelési tevékenységek képezték.

A projekt részét képezte az idén második alkalommal megszervezett Erdélyi Orgona Napja, amely keretében helyi termékvásárt szerveztek és ugyanakkor néptáncbemutatóval, vetélkedőkkel tettek színesebbé az eseményt. A projekt tevékenységeit április 15. és szeptember 28. között valósították meg.

 

A Zöldövezet program eredményei:

10 éves fennállása óta a Zöldövezet program keretében 424 környezetvédelmi projektet támogattak összesen 4,83 millió lejjel. A projekteknek több mint 170.000 résztvevője volt, főleg gyerekek és fiatalok.

A Városi zöldövezetek összetevő keretében 428.327 négyzetméternyi városi területet zöldesítettek 69.539 cserje és fa, valamint 62.589 virág elültetése révén. A Védett területek komponens keretében a szervezetek 479 környezetvédelmi nevelési tevékenységet és 69 Junior Ranger tábort szerveztek, valamint 71 új tanösvényt hoztak létre Románia védett területein.

 

A MOL Csoportról

A MOL Románia a MOL Csoport tagja. A MOL Csoport Közép-Európa egyik jelentős kőolaj- és földgázipari nemzetközi vállalata. A MOL Csoport 40 országban fejti ki tevékenységét, Európában, a Közép-Keleten, Észak-Afrikában és a FÁK tagországaiban, világszinten több mint 29.000 alkalmazottat foglalkoztat. A Csoport 4 finomítót és 2 petrokémiai egységet üzemeltet egy Magyarországra, Szlovákiára, Horvátországra és Olaszországra kiterjedő ellátási lánc integrált irányításának keretében. A MOL Csoport ezen kívül több, mint 1.700 töltőállomásból álló hálózatot működtet Közép- és Délkelet-Európában. Romániában a MOL 156 tagú töltőállomás-hálózattal rendelkezik, a nagykereskedelmi és a kenőanyag eladásban folyamatos növekedés jellemzi. A MOL belépett a földgázpiacra is, a MOL Energy Trade révén. A MOL Csoport koncessziós szerződést kötött az Országos Ásványkincs Hatósággal 3 kutatási blokkra Románia nyugati részén.

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, hozzájárulva ezáltal egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány különböző programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképző tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlődést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az elmúlt 16 évben, adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány közel 1100 környezetvédelmi és közösségfejlesztő projektet támogatott több mint 45 millió lej értékben.

Sajtókapcsolat

Felméri Erzsébet

MOL Románia

tel: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

 

Cseke Andrea

Polgár-Társ Alapítvány

tel: 0266/310678 | @: andreacs@repf.ro

 

 


 

 

Egy évtizednyi Zöldövezet: a MOL Románia legrégebbi pályázati programja

1 millió euróval támogatott több mint 400 projektet

 

 • 10 éves a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közös kezdeményezése, a Zöldövezet program
 • A program keretében 424 környezetvédelmi projektet támogattak, összesen 4,83 millió lejjel
 • Több mint 171.000 gyermek és fiatal vett részt a támogatott projektek tevékenységeiben

 

2015. december 17-e, Kolozsvár - Tíz éve megszakítás nélkül mûködik a MOL Románia legrégebbi társadalmi felelõsségvállalási programja, a Zöldövezet, amelyet a Polgár-Társ Alapítvánnyal közösen hozott létre. A program keretében eddig összesen 69.000 cserjét és fát ültettek, 428.000 négyzetméternyi városi területet zöldesítettek és 71 tanösvényt hoztak létre az ország védett területein.

 

"Örömmel tölt el, hogy elmondhatjuk, hogy a Zöldövezet, a MOL Románia egyik legelsõ társadalmi felelõsségvállalási programja fennállásának tizedik évét ünnepli. Ez az évforduló büszkeséggel tölt el bennünket. Egyrészt, mert az utóbbi tíz évben e téren folytatott tevékenységünk bizonyítja vállalatunknak a közösség iránti elkötelezettségét. Másrészt pedig, ha erre az évfordulóra mérlegként tekintünk, azt láthatjuk, hogy ezek a látványos eredmények híven tükrözik a közösségek ezirányú elkötelezõdését is. Ezek az eredmények megerõsítenek abban a hitünkben, hogy ez a program egy hosszú távú pozitív változás alapjait teremtette meg a közösségekben. Ezért biztatjuk és támogatjuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek környezetünk szebbé tételét célozzák."- nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezetõ igazgatója.

 

Az elmúlt 10 év alatt a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 4,8 millió lejt meghaladó összeggel támogatott összesen 424 projektet. A zöldövezetek létrehozásában, rendezésében és a védett területek népszerûsítésében több mint 170.000 személy vett részt. Számukra a projektek keretében szervezett programok nemcsak a tanulásra nyújtottak jó lehetõséget, hanem arra is, hogy közvetlenül hozzájárulhassanak a különbözõ környezetvédelmi tevékenységek sikeréhez.

 

„A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közötti együttmûködés 10 éve tart. Egy évtized, amelyben több tízezer résztvevõt vontunk be környezetvédelmi tevékenységekbe, egy évtized, amelyben a zöld oldalon állva, több száz városi övezet megszépítéséhez és Románia lenyûgözõ természetvédelmi területeinek védelméhez járulhattunk hozzá. Tízéves partnerségünk, valamint az elért eredmények élõ bizonyítékai annak, hogy a vállalati és a civil szféra együttmûködése társadalmi szintû pozitív változásokat eredményezhet."- nyilatkozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

 

10 év (2006-2015)  Zöldövezet, számokban:

 

-          4,83 millió lej: az az összeg, amellyel a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány civil szervezetek környezetvédelmi projektjeit támogatta

-          424: a támogatott projektek száma             

-          171.075: környezetvédelmi, valamint környezeti nevelési tevékenységekben részt vevõk száma                                             

-          69.539: elültetett fák és cserjék száma

-          62.589: elültetett virágok száma                                         

-          428.327 nm: felújított városi zöldövezetek összterülete

-          71: védett területeken létrehozott tanösvények száma      

-          69: Junior Ranger táborok száma

-          479: iskolán kívüli környezeti nevelési tevékenységek száma (mûhelyek, versenyek, kiállítások, kirándulások és egyéb események)

 

A Zöldövezet programot a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 2006-ban indította el olyan pályázati programként, amely a közösség, fõképp a gyermekek és fiatalok bevonását tûzte ki céljául a különbözõ, zöldövezetek rendezését célzó projektekbe. Jelenleg a program a Városi zöldövezetek és a Védett területek programrészekre oszlik és évente meghirdetett pályázati kiírás formájában zajlik, a projekteket pedig a támogatást elnyert civil szervezetek bonyolítják le.

 

A program Városi Zöldövezetek komponense keretében azon civil szervezetek által - partnerségben más intézményekkel - lebonyolított projektek nyernek támogatást, amelyek célja a városi zöldövezetek felújítása vagy létrehozása a helyi közösségek aktív részvételével.

A Védett Területek programösszetevõ esetében támogatást nyernek azon projektek, amelyek célul tûzték ki a romániai védett területek népszerûsítését a helyi közösségek körében.

Zöldövezet-díj - 2015

 

A 2015-ös Zöldövezet díj nyertese a Városi zöldövezetek programrészben az „Asociaþia Centrul de Resurse pentru Acțiune Localã - CRAL"

 

A szervezet „Az idõ illatos kertje" elnevezésû projektjét 2015. április és szeptember között valósította meg Hátszegen, a Hátszegvidéki Dinoszaurusz Geopark területén. A projekt célja egy olyan városi zöldövezet létrehozása volt, amely az arra látogató turistákat, diákokat megismerteti a vidék geológiai és növénytani változatosságával, valamint a látássérültek számára is elérhetõ.

A három különbözõ zöldövezet-rész, Az idõ ösvénye, az Aromaterápiás kert és a Nagymama kertje a helyi földtani, növénytani és biológiai sokféleséget hivatott bemutatni. Az ezeken elhelyezett információs táblák Braille-írással vannak ellátva, így az információk a látássérültek számára is elérhetõek. A különbözõ „land-art" elemekkel gazdagított területen egy pihenõrészt és egy, az önkéntesek tevékenységeihez szükséges helyiséget is létrehoztak. A területrendezés mellett a projekt részét képezték különbözõ foglalkozások és gyakorlati mûhelyek is.

 

Zöldövezet-díj nyertese Védett Területek 2015: Aqua Crisius Egyesület

 

 „A természeti értékek megõrzése és népszerûsítése a közösségek bevonásával" címû projekt keretében a díjazott szervezet a Jád-völgye természetvédelmi terület népszerûsítését tûzte ki célul, a közösségek aktív részvételével.

A cél elérése érdekében a megvalósított projekt keretében kijelöltek egy kerékpárutat és környezetismereti, környezetvédelmi témájú nevelési tevékenységeket szerveztek gyerekeknek. A projekt tevékenységeit bõvítette egy többnapos Junior Ranger tábor is. A Junior Ranger típusú tevékenységek népszerûsítése érdekében a tábor ideje alatt filmet készítettek, amely az interneten elérhetõ. A tábor programját különbözõ játékok és környezeti nevelési tevékenységek képezték.

A projekt részét képezte az idén második alkalommal megszervezett Erdélyi Orgona Napja, amely keretében helyi termékvásárt szerveztek és néptáncbemutatóval, vetélkedõkkel tettek színesebbé. A projekt tevékenységeit április 15. és szeptember 28. között valósították meg.

 

A MOL Románia által a Zöldövezet programra szánt összeg évenkénti 150.000 eurót tesz ki.

A városi zöldövezetek létrehozására és rendezésére legtöbb 9.000 lej, míg a védett területek népszerûsítését célzó projektek esetében legtöbb 20.000 lej támogatást biztosít projektenként.

További részletek a programról a www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, és a www.repf.ro honlapokon találhatók.

 

A MOL Csoportról

A MOL Románia a MOL Csoport tagja. A MOL Csoport Közép-Európa egyik jelentõs kõolaj- és földgázipari nemzetközi vállalata. A MOL Csoport 40 országban fejti ki tevékenységét, Európában, a Közép-Keleten, Észak-Afrikában és a FÁK tagországaiban, világszinten több mint 29.000 alkalmazottat foglalkoztat. A Csoport 4 finomítót és 2 petrokémiai egységet üzemeltet egy Magyarországra, Szlovákiára, Horvátországra és Olaszországra kiterjedõ ellátási lánc integrált irányításának keretében. A MOL Csoport ezen kívül több, mint 1.700 töltõállomásból álló hálózatot mûködtet Közép- és Délkelet-Európában. Romániában a MOL 156 tagú töltõállomás-hálózattal rendelkezik, a nagykereskedelmi és a kenõanyag eladásban folyamatos növekedés jellemzi. A MOL belépett a földgázpiacra is, a MOL Energy Trade révén. A MOL Csoport koncessziós szerzõdést kötött az Országos Ásványkincs Hatósággal 3 kutatási blokkra Románia nyugati részén.

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, hozzájárulva ezáltal egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány különbözõ programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképzõ tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlõdést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az elmúlt 16 évben, adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány közel 1100 környezetvédelmi és közösségfejlesztõ projektet támogatott több mint 45 millió lej értékben.

Sajtókapcsolat

Felméri Erzsébet

MOL Románia

tel: 0264-407624 | @: efelmeri@molromania.ro

 

 

 

 

Cseke Andrea

Polgár-Társ Alapítvány

tel: 0266/310678 | @: andreacs@repf.ro

 

 

 

 

50 projekt nyert támogatást - 2014

2014. 04. 10.  

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 50 környezetvédelmi projektet támogat 650.000 lej értékben

 • 650 000 lejjel támogat a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 50 környezetvédelmi projektet a Zöldövezet program keretében
 • A program idei kiírásán 24 megyében nyertek támogatást
 • Az elõzõ nyolc évben több mint egymillió eurót osztottak ki

2014. április 10-e - A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közös Zöldövezet programja összesen 650.000 lej értékben támogat  környezetvédelmi projekteket 2014-ben. A nyertesek listája a www.zoldovezet.ro, www.molromania.ro, valamint a www.repf.ro honlapokon  található.

”A Zöldövezet programot közel egy évtizede hirdettük meg és következetesen mellette állunk azóta is. 2006 óta több mint 134.000 önkéntes vett részt a projektekben, akik egyrészt 367.000 négyzetméternyi zöldövezetet tettek szebbé, másrészt pedig a környezettudatos szemléletet sajátították el. A programot tavaly a Romanian CSR Awards-on elsõ díjjal jutalmazták és számunkra ez a nagyközönség elismerését is jelenti a megvalósításaink iránt. Ugyanakkor megerõsít bennünket abban, hogy a társadalmi felelõsségvállalás területén, jó úton járunk” - hangsúlyozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezetõ igazgatója.

„A Zöldövezet program két összetevõje keretében elbírált projektek a civil szervezetek és a közösségek cselekvõkészségét és tenni akarását bizonyítják, a jobb városi környezeti körülmények kialakítása, illetve a természeti értékek népszerûsítése érdekében. A projektek keretében elõirányzott tevékenységek, módozatok kreatív és innovatív jellegûek, ezáltal biztosítva a nagy létszámú közösségi részvételt.” – hangsúlyozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A Zöldövezet program Városi zöldövezetek kialakítását/felújítását célzó kategóriájában a program elbíráló bizottsága 94 pályázat közül választotta ki a 27 nyertes projektet. Ezen projektek keretében a nyertes civil szervezetek iskola- és óvodaudvarokat, közparkokat, gyerek-elhelyezõ központok udvarát és botanikus kertet is rendeznek, alakítanak át összesen 25 városban, az ország 17 megyéjében. Közel 30.000 m2 területen több mint 2.000 fa és cserje, továbbá 14.000 virágpalánta ültetését tervezik a támogatott projektek keretében, továbbá környezeti nevelõ tevékenységek színterei lesznek fõként diákok körében.

A Védett Területek komponens keretében mintegy 85 projekt érkezett, amelybõl 23 nyert támogatást. Itt egy projekt esetében a maximálisan megpályázható összeg 20 ezer lej (mintegy 4500 euró) volt, a nyertesek pedig Junior Ranger tevékenységekre, tanösvények kialakítására, a Rezervátum Napja, a Biodiverzitás Napja, kiállítások és látogatóközpont megszervezésére kaptak támogatást. Az ország 14 megyéjében nyertek támogatást ezen programösszetevõ keretében.

Szatmárnémeti lakóinak számával szinte megegyezõ számú, vagyis több mint 134 ezer önkéntes vett részt a programban az elmúlt nyolc évben. A támogatott pályázatokon keresztül felújítottak, vagy zölddé tettek 363 ezer m2 területet. A 124 védett területen lezajlott projekt révén látogatóközpontokat és tematikus tanösvényeket hoztak létre, illetve Junior Ranger táborokat és tevékenységeket szerveztek, amelyek fontos szerepet játszanak a gyerekek környezeti nevelésében.

A MOL - csoportról

A MOL Csoport Közép-Európa egyik legnagyobb vállalata, amely több mint 40 országban fejti ki tevékenységét, és világszerte 28.000-nél is több alkalmazottat foglalkoztat. A Csoport öt kõolaj finomítót és két petrolkémiai üzemet mûködtet az ellátási lánc integrált tevékenységi szintjén Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban és Olaszországban. Ezen kívül a Csoport Közép- és Délkelet-Európában több mint 1700 töltõállomásból álló hálózatot is mûködtet. Romániában a MOL-nak 143 kútból álló hálózata van a fõ fuvarozási útvonalak mentén és a városokban.

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, hozzájárulva ezáltal egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány különbözõ programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképzõ tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlõdést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány több mint 858 környezetvédelmi és közösségfejlesztõ projektet támogatott több mint 17 millió lej értékben, az elmúlt 15 évben.

 

 

Zöldövezet program - 2014

2014. 01. 21.

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány kilencedik alkalommal hirdeti meg a Zöldövezet programot

A program keretében eddig nyújtott támogatás összértéke meghaladja az egymillió eurót

 • A kilencedik alkalommal meghirdetett Zöldövezet program keretében 670 000 lej támogatást biztosít a MOL Románia
 • Az eddigi támogatások összértéke meghaladja az egymillió eurót
 • A Zöldövezet díj nyertese a Román Madártani Egyesület kovásznai fiókszervezete lett

2014. január 21., Csíkszereda - A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány immár kilencedik alkalommal hirdette meg a Zöldövezet programot, melynek keretében közel 670 000 lej értékû támogatást biztosítanak civil szervezeteknek környezetvédelmi projektjeik megvalósítására.

A Zöldövezet program a MOL Románia legelsõ társadalmi felelõsségvállalási programja és büszkék vagyunk arra, hogy megbízható partnerévé váltunk a környezetvédelmi programokat megvalósító szervezeteknek. A MOL Románia által eddig nyújtott támogatás összértéke meghaladja az egymillió eurót. A projektek célja, a látványos megvalósítások elérése mellett, a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozása, a környezet védelme és a közösségek felelõsségvállalásának fejlesztése, különösen a fiatalok körében” - nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezetõ igazgatója.

A Zöldövezet program évente nagyszámú civil szervezetet és önkéntest mozgósít, akik aktívan részt vesznek a környezetvédelmi tevékenységekben. A program sikeressége  nagyrészt annak köszönhetõ, hogy a két partner – a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány – úgy tervezte és fejlesztette ki a programot, hogy az megfeleljen a célcsoportok igényeinek, ugyanakkor felkeltse a helyi közösségek érdeklõdését és tenni akarását.

Ezzel egyidejûleg, a program Romániában az egyik legrégebbi civil szervezet és vállalat közötti együttmûködésen alapszik, amely stratégiai és fenntartható elõnyöket biztosít minden érdekelt félnek” - nyilatkozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A pályázatok beküldésének határideje 2014. február 18-a, míg a nyertes pályázók listáját  március végén teszik közzé. A városi zöldövezetek kialakítására vagy felújítására elnyerhetõ támogatás összege legtöbb 9 ezer lej, míg a védett területeket célzó komponensben ez 20 ezer lej. A pályázási feltételekkel kapcsolatos részletes információk a www.zoldovezet.ro, www.molromania.ro, valamint a www.repf.ro honlapokon  találhatók.

A Polgár-Társ Alapítvány, valamint a program honlapján (www.repf.ro és www.zoldovezet.ro) olyan kézikönyvek állnak  rendelkezésre, melyek segítenek a környezeti  nevelés  megvalósításában.

Támogatás a következõ tevékenységekre igényelhetõ:

 • zöldövezetek rehabilitálása és létrehozása környezetbarát módon,
 • környezeti nevelés a fiatalok és helyi közösségek körében,
 • Junior Ranger táborok – a fiatalok bevonása védett területeken a biodiverzitás megõrzési és környezetvédelmi tevékenységekbe,
 • Védett Terület Napja – az év egyik napját az adott védett terület hivatalos napjának való kinevezése és a helyi közösség bevonása az ehhez fûzõdõ tevékenységekbe,
 • látogatóközpontok létrehozása vagy felújítása a védett területeken,
 • nevelõ jellegû tanösvények létrehozása vagy felújítása,
 • Nemzetközi Biodiverzitás Napja alkalmából szervezett tevékenységek.

 

Zöldövezet díjak nyertesei

A Városi zöldövezetek-komponens keretében kiosztandó Zöldövezet Díj nyertese az erdõszentgyörgyi Zöld Fény Egyesület.  A „Zöld udvar egészséges gyerekeknek” címû projekt a líceum udvarán létrehozott kert környezetvédelmi oktató potenciáljának köszönhetõen nyerte el a díjat. A díj értéke a szervezet által már elnyert finanszírozás összegének felel meg.

A Védett területek-komponens keretében a Román Madártani Egyesület Kovászna megyei fiókszervezete nyerte a Zöldövezet Díjat. Az elnyert támogatásból megszervezték az elsõ regionális kiterjedésû madártani versenyt, amelyen 7 megyébõl vettek részt diákok. Ugyanakkor a szervezet megszervezte a Biodiverzitás Napot 7 tanintézményben és egy többnapos tábort is szerveztek a Duna Deltában. A védett területek kategóriában az elmúlt évben hirdették meg elõször a Zöldövezet Díjat. A díjat azon nyertes pályázónak ítélik oda,  amely kreatív módon népszerûsíti a védett területek fontosságát, illetve a legsikeresebb az önkéntesek mozgósításában.

A díj értéke 10 ezer lej.

Részletek a programról

2013-ban a MOL Románia több mint 646 ezer lejnyi támogatást nyújtott az 51 jóváhagyott projekt megvalósítására, amelyeknek összesen több, mint 25 ezer résztvevõje volt. A program keretében összesen 28 850 m2 városi zöldövezetet újítottak fel, vagy hoztak létre, több mint 3140 cserjét és fát, valamint 5 268 virágot ültettek. Ugyanakkor a támogatott szervezetek 9 tanösvényt alakítottak ki és 12 helyszínen megszervezték a Biodiverzitás Napját és a Védett Terület Napját.

Szatmárnémeti lakóinak számával szinte megegyezõ számú, vagyis több mint 134 ezer önkéntes vett részt a programban az elmúlt nyolc évben. A támogatott pályázatokon keresztül felújítottak, vagy zölddé tettek 363 ezer m2 területet. A 124  védett területen lezajlott projekt révén látogatóközpontokat és tematikus tanösvényeket hoztak létre, illetve Junior Ranger táborokat és tevékenységeket szerveztek, amelyek fontos szerepet játszanak a gyerekek környezeti nevelésében.

A MOL - csoportról

A MOL Csoport Közép-Európa egyik legnagyobb vállalata, amely több mint 40 országban fejti ki tevékenységét, és világszerte 28.000-nél is több alkalmazottat foglalkoztat. A Csoport öt kõolajfinomítót és két petrolkémiai üzemet mûködtet az ellátási lánc integrált tevékenységi szintjén Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban és Olaszországban. Ezen kívül a Csoport Közép- és Délkelet-Európában több mint 1700 töltõállomásból álló hálózatot is mûködtet. Romániában a MOL-nak 143 kútból álló hálózata van a fõ fuvarozási útvonalak mentén és a városokban.

A Polgár-Társ Alapítványról

A Polgár-Társ Alapítvány a környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogatja Romániában, hozzájárulva ezáltal egy fenntartható társadalom kialakításához. Az alapítvány különbözõ programok és eszközök kidolgozásával és alkalmazásával, mint például adományozó programok, szervezeti támogatás, továbbképzõ tanfolyamok és operatív programok, felkarolja a fenntartható fejlõdést és a közösségek támogatását célzó kezdeményezéseket. Az adományozó programjain keresztül, a Polgár-Társ Alapítvány több mint 858 környezetvédelmi és közösségfejlesztõ projektet támogatott több mint 17 millió lej értékben, az elmúlt 15 évben.

 

 

Magunkról   Programjaink Kiadványaink Sajtószoba Elérhetõség
Teljes oldaltérkép
Történetünk
Célkitűzéseink
Vezetőtanács
Munkatársaink
Díjaink
Éves jelentések
EP tagság
Támogatási statisztika / kimutatás
Adománygyüjtés
Támogatóink
Partnerségek
Aktuális programok
Lezárult programok
Könyvek
Szórólapok
Sajtómegjelenések
Médiapartnerek
Sajtóközlemények
Elérhetõségek
Üzenõfal
Látogatók száma: 5392145