Versiunea română Magyar verzió English
Fõoldal
Magunkról
Programjaink
Kiadványaink
Sajtószoba
Elérhetõség
 
Sajtószoba
Sajtómegjelenések            
Bekerítették a Borsáros láp rezervátumát Alcsíkon 2014-09-30  

Lezárult az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet „Zöld úton a Borsáros láp megőrzése fele" című projektje, melynek célja az Alcsíki-medence Natura 2000 terület természeti értékeinek népszerűsítése.
A projekt keretében elkészült a „Borsáros láp" tanösvény, és körbekerítésre került az Alcsíki-medence Natura 2000 terület részét képező láp botanikai rezervátumának szigorúan védett zónája. Mindez a csíkszentkirályi lakosság (minden korosztály, nem, nemzetiség, vallás és foglalkozás) aktív bevonásával történt - áll a terület gondnoksági feladatait ellátó szervezet közleményében.
Ugyancsak a projekt keretében a csíkszentkirályi Junior Ranger csapattal iskolán kívüli tevékenységeket szerveztek, a fiatalabb korosztályok informálódása és tudatosítása céljából.
A „Borsáros láp" tanösvényt és a botanikai rezervátum természeti értékeit népszerűsítendő, információs útmutató készült és került kiosztásra, valamint megszervezték a „Borsáros láp botanikai rezervátum napját". Csíkszentkirály község helyi tanácsa határozatot hozott, mely kijelöli a „Borsáros láp botanikai rezervátum napját", ami az idéntől kezdődően minden évben megszervezésre kerül.
A projektet a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia támogatta, partnerek a Csíkszentkirály község Polgármesteri Hivatala és a csíkszentkirályi „Vitos Mózes" Általános Iskola.
Az Alcsíki-medence egyik fő nevezetességének számítanak a nátrium, magnézium, kálcium és hidrokarbonát tartalmú borvizes források. Ezek, amellett, hogy jó minőségű ivóvizet biztosítanak, jellegzetes élőhelyeket alakítottak ki, ahol sok ritka növény- és állatfaj talál ma is menedékre. Különlegességük, hogy az ásványvízből kicsapódó limonit helyenként forráskúpokat hoz létre, vagy szétterül a forrás környékén, vöröses bevonatként, amit a helyiek borsárnak neveznek, innen kapta nevét a Borsáros láp is, amely jelenleg két különálló részből, a Vízkertből és az Omlásaljából áll.
A különböző összetételű, ásványi sókban gazdag források környékén lápok és láprétek változatos típusai jelentek meg. A Würm eljegesedési korszak végén létrejött lápok kiterjedése valamikor többszöröse volt a mainak. A Borsáros kiterjedése a régi katonai térképek tanúsága szerint a 19. század végén 15 hektár lehetett, a 20. század ötvenes éveiben már csak alig több mint 9 hektár volt, napjainkra pedig 2,5 hektárra zsugorodott. Növényritkaságaira már 1929-ben felfigyelt Nyárádi Erasmus Gyula, aki még nagy, nyitott vízfelületekről számol be a lápon. 1939-ben botanikai rezervátummá nyilvánították, 2007-től pedig a Natura 2000 védett területek hálózatának része.
Hivatalos védettsége nem állította meg a terület növényzetének változását, amely jórészt a lecsapolás, a vízszabályozás és a szennyezés miatt következett be: széleit ellepték a zavarástűrő növények, a borvízkedvelő nyílt lápközösség helyét pedig magaskórós és bokorfüzes foglalta el. A rezervátum jelenleg is számos ritka és jégkori reliktumfajnak nyújt menedéket, amelyek hosszú távú fennmaradásához elengedhetetlen a láp - legalább részleges - helyreállítása, amely 2014-ben kezdődött el a helyi önkormányzat és a természetvédelmi kezelők közös munkájaként.

http://think.transindex.ro/?p=34849 30.9.2014

 

 


<< Vissza
Magunkról   Programjaink Kiadványaink Sajtószoba Elérhetõség
Teljes oldaltérkép
Történetünk
Célkitűzéseink
Vezetőtanács
Munkatársaink
Díjaink
Éves jelentések
EP tagság
Támogatási statisztika / kimutatás
Adománygyüjtés
Támogatóink
Partnerségek
Aktuális programok
Lezárult programok
Könyvek
Szórólapok
Sajtómegjelenések
Médiapartnerek
Sajtóközlemények
Elérhetõségek
Üzenõfal
Látogatók száma: 5575752