Versiunea română Magyar verzió English
Fõoldal
Magunkról
Programjaink
Kiadványaink
Sajtószoba
Elérhetõség
 
Sajtószoba
Sajtómegjelenések            
Több mint ezer projektet támogatott a Polgár-Társ 2015-04-15  

Több mint ezer projektet támogatott a Polgár-Társ

A múlt hónapban ítélte oda az ezredik támogatást a csíkszeredai székhelyű Polgár-Társ Alapítvány, Románia egyik legjelentősebb adományozó szervezete. A 16 éve működő alapítvány az eddig támogatott 1002 projektre összesen mintegy tízmillió eurónak megfelelő lejt osztott ki.

Elsősorban fenntartható fejlesztés (s ezen belül is főként környezetvédelem) valamint közösségfejlesztés céljára ítélt meg több mint tízmillió eurónak megfelelő lejt az elmúlt 16 évben a Polgár-Társ Alapítvány, de mint kiderült, ezek a projektek az élet minden területére hatással voltak, hozzájárultak a hagyományőrzéshez és adott esetben munkahelyek teremtéséhez is.

Környezetvédelem

-Környezetvédelmen belül a legtöbb általunk támogatott projekt a biológiai sokféleség védelmét szolgálta, de támogattunk környezetvédelmi kampányokat is, pl. verespataki beruházás-ellenes, Drakulapark-ellenes vagy az erdélyi Dakar rali elleni kampányokat-részletezte Potozky László, az alapítvány igazgatója. - Ugyanakkor fontosak voltaka városi zöldövezetekre, a fenntartható vízgazdálkodásravonatkozó programjaink is és hulladékgazdálkodási projekteket is támogattunk az évek során.

A Polgár-Társ Alapítvány legelső adományi programja, a Partnerség a környezetért több mint 12 évig futott, a MOL-lal közösen működtetett Zöldövezet program pedig már elmúlt tíz éves. A régi programok mellett folyton újabb és újabb programokat indít útjára az alapítvány.  Legújabb közülük a Zöldvállalkozás 2 a romániai ökoturisztikai desztinációk fejlesztését célozza meg. Amint Potozky László elmondta, hét ökoturisztikai desztinációt szeretnének támogatni olyan szinten, hogy általuk Románia összességében is ökoturisztikai desztinációvá válhasson. A program keretében tíz különböző vidék civil szervezetei készítenek térségükre vonatkozó ökoturisztikai stratégiát (köztük Tusnádfürdő és a Gyilkostó is szerepel), és a hét legjobbat támogatja majd négy éven keresztül a Polgár-Társ Alapítvány a Román-Amerikai Alapítvánnyal közösen.

Norvég alap, svájci alap

A norvég alap civil alapját, azaz több mint 35 millió eurót egy hármas konzorcium kezel: a bukaresti Civil Társadalom Fejlesztésért Alapítvány, a Kolozsvári Roma Forrás Központ és a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány. Ez utóbbi a fenntartható fejlesztési résszel foglalkozik, vagyis közel négy és fél millió euró felhasználásáról dönt.

Az első kiírás nyertes projektjeinek életbe ültetése már javában zajlik. Megyénkből ilyen projektet bonyolít le a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány (Hagyományos magok - a biodiverzitás megőrzésének kulcsa elnevezéssel 150 ezer euro értékben), valamint a tusnádfürdői Accent Geoökológiai Szervezet (az „Alcsíki-medence Natura 2000 terület biodiverzitásának megőrzése és a fenntartható fejlesztés népszerűsítése"  címmel több mint 100 ezer euró értékben).

A második kiírás kedvezményezettjeinek véglegesítése és a szerződések megkötése most van folyamatban. Valamennyi nyertes projektet 2016. április 30-ig kell lebonyolítani.

A svájci alap keretében a környezetvédelmi részt kezeli a csíkszeredai adományozó szervezet,és egy millió svájci frank keretösszegű második pályázati kiírásukra 185 pályázat érkezett be. Ezek esetében most történik a megfelelőségi elbírálás.

Autentikus Erdélyért

A Transilvania Autentica elnevezésű védjegyprogramot 2007-ben Charles herceg Alapítványával együtt indította útjára a Polgár-Társ Alapítvány, de 2009 óta egymaga működteti. 2014-ben tíz új kézműves termék és egy élelmiszeripari termék nyerte el a védjegyhasználati jogot. Ezt a védjegyhasználati jogot három évre ítélik oda, de meghosszabbítható, ha az ágazati követelményeknek továbbra is megfelel a védjegyhasználó. Eddig 26 termelő illetve szolgáltató 747 terméke és szolgáltatása érdemelte ki a TA védjegy használati jogát.

Közösségfejlesztés, munkahelyteremtés

A kolozsvári ARC Közösségi Kapcsolatokért Egyesülettel közösen bábáskodott a Polgár-Társ Alapítvány közösségi alapítványok létrehozásán. - Mi a program adományozási részét biztosítottuk -magyarázta Potozky László -, ami azt jelentette, hogy az elinduláshoz az illető helyi közösségnek megígértünk 10 ezer dollárnak megfelelő lejt azzal a feltétellel, hogy ugyanannyit be kell gyűjtsön a saját közösségétől, és ez az összeg fedezte az illető alapítványok alaptőkéjét. Ez bizonyult eddig az egyik legsikeresebb közösségfejlesztési programnak Romániában.

Az igazgató szerint ezeknek a közösségi alapítványoknak a jellegzetessége, hogy a helyi közösségtől forrást gyűjtenek és a helyi közösség különböző szükségleteire adományokat osztanak vissza. A program elmúlt öt évében 12 közösségi alapítványt hoztak létre (köztük a Kovászna megyei Közösségi Alapítványt) és ezek lefödik az ország lakosságának egyharmadát.

- 12 új, óriási fejlődési potenciállal rendelkező civil szervezet jött így létre, s ez 12 alapítvány 2014-ben 374 pályázatot támogatott, és 222 ösztöndíjat adott összesen 2,2 millió lej értékben. Mindemellett a Zöldvállalkozás 1 programunk, amelynek keretében a Székely Gyümölcs Egyesület is startolt, eddig 39 teljes, illetve részmunkaidős, valamint 665 szezonális munkahelyet teremtett- hangsúlyozta a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

Hargita Népe, 2015. április 15

Daczó Katalin

daczo.katalin@hargitanepe.ro

 

 


<< Vissza
Magunkról   Programjaink Kiadványaink Sajtószoba Elérhetõség
Teljes oldaltérkép
Történetünk
Célkitűzéseink
Vezetőtanács
Munkatársaink
Díjaink
Éves jelentések
EP tagság
Támogatási statisztika / kimutatás
Adománygyüjtés
Támogatóink
Partnerségek
Aktuális programok
Lezárult programok
Könyvek
Szórólapok
Sajtómegjelenések
Médiapartnerek
Sajtóközlemények
Elérhetõségek
Üzenõfal
Látogatók száma: 5392119